Zoete wijn types
Wijnen met zoet kunnen we indelen in verschillende types. Van lichtzoet zoals de Riesling Kabinett van Weingut Frank Brohl tot het weelderig zoet van de Tre Filer door Cà dei Frati. Deze wijnen worden in de basis op dezelfde manier gemaakt. De druiven worden laat geoogst waardoor er hele (over)rijpe druiven overblijven die geconcentreerd van smaak zijn en een hoog smaakgehalte hebben. De gisten hebben moeite alcohol om te zetten met zulke hoge suikerwaardes in de most. Daardoor stopt de gisting al op een laag punt (7-12% alc.) Door het toevoegen van sulfiet of het terugkoelen van de wijn stopt de gisting definitief en blijft er een wijn over met duidelijk merkbaar zoet. Vaak zijn zoete wijnen wit maar wist je dat er ook rode zoete (onversterkte) wijnen worden gemaakt? Bijvoorbeeld bij Weingut Tschida uit Burgenland, Oostenrijk. Hier maken ze een rode Spätlese van Merlot-druiven!
Wijn-spijs
Zoete wijnen zijn er dus in veel verschillende stylen bij &WINE. Voor iedere style zijn er bepaalde momenten of gerechten passend. Als je een zoete wijn combineert met gerechten al dan niet desserts zal de wijn altijd veranderen. Zoet heeft namelijk veel invloed op de wijn-spijs beleving. Zoet in een wijn kan gerecht beter maken of juist niet. Als er teveel zoet in de wijn zit zal het het hele gerecht overheersen en dat is zonde. Daarom is zeker bij zoete wijn en het combineren ervan met gerechten van belang dat je het suikergehalte weet. Hierdoor kun je goed inschatten of het zoet gaat matchen met het gerecht. Overigens hoeft een gerecht niet perse oet te hebben om te combineren met een zoete wijn. Soms is het juist mooi om een licht en fris gerecht te combineren met een zoete wijn. Bijvoorbeeld een rauwe coquille met zilte groente combineren met een lichte Riesling Kabinett. Dat is harmonie ten top!